Skip to main content

Έμπνευση λογοτύπου

Λογότυπο Iera Gold

Η δημιουργία του λογότυπου Iera Gold άντλησε έμπνευση από ένα σπάνιο εύρημα: έναν διπλό ληνό (ελαιοπιεστήριο ελαιοζύμης) της Ελληνιστικής περιόδου, που χρονολογείται στον 3ο-2ο αιώνα π.Χ., στην περιοχή Γέρας της Λέσβου. Ο διπλός ληνός εκτίθεται σήμερα στο «Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά» στον Παπάδο της Γέρας, αποτελώντας μαρτυρία της μακραίωνης παράδοσης της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή.

Δύο κύκλοι: Συνδεδεμένοι μεταξύ τους, συμβολίζουν το άπειρο, την αέναη κίνηση και την αδιαμφισβήτητη διαχρονικότητα της ελαιοκαλλιέργειας. Η ελιά, ως καρπός και σύμβολο, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, διατηρώντας ζωντανή την κληρονομιά και την αφοσίωση στην τέχνη της παραγωγής εξαιρετικού ελαιολάδου.

Δέντρο ελιάς: Τοποθετημένο στο κέντρο, αγκαλιάζεται από τους δύο κύκλους, υπογραμμίζοντας την κομβική θέση της ελιάς στην ιστορία, την κουλτούρα και την οικονομία της περιοχής. Η ελιά, ως αιωνόβιο δέντρο, στέκει αγέρωχη, συμβολίζοντας την ανθεκτικότητα, την σοφία και την αστείρευτη γονιμότητα της γης.

Η Iera Gold, υιοθετώντας αυτό το λογότυπο, υιοθετεί και την κληρονομιά, την αφοσίωση και την αέναη προσήλωση στην παραγωγή άριστου ελαιολάδου. Κάθε σταγόνα Iera Gold φέρει την πεμπτουσία αιώνων εμπειρίας, αγάπης για την ελιά και αφοσίωσης στην τέχνη της ελαιοπαραγωγής.

Η Iera Gold, υιοθετώντας αυτό το λογότυπο, υιοθετεί και την κληρονομιά, την αφοσίωση και την αέναη προσήλωση στην παραγωγή άριστου ελαιολάδου. Κάθε σταγόνα Iera Gold φέρει την πεμπτουσία αιώνων εμπειρίας, αγάπης για την ελιά και αφοσίωσης στην τέχνη της ελαιοπαραγωγής.

διπλός ληνός

Ο τύπος του διπλού ληνού, όπως του παραδείγματος από το Μουσείο Βρανά είναι εξαιρετικά σπάνιος στον ελλαδικό χώρο και σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος της παραγωγής του ελαιολάδου που θα έπρεπε να εξασφαλιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω του όγκου περισυλλογής των καρπών της ελιάς και της συντόμευσης της παραγωγικής διαδικασίας πολτοποίησης και δημιουργίας ελαίου. Βάσεις συμπίεσης με δύο κυκλικές αύλακες απαντούν εξαιρετικά σπάνια στον ελλαδικό χώρο.


 Λειτουργούσε, δε, με δύο μοχλούς και αντίβαρα. Το πιεστήριο ήταν μία απλή κατασκευή από δύο επιμήκη σανίδια, ξύλον, στερεωμένα σε μία σταθερή κατακόρυφη επιφάνεια, δεμένα μεταξύ τους, τα οποία τραβούσαν προς τα κάτω αντίβαρα από μεγάλους λίθους ή σακιά λίθων, ώστε να πιέζουν τις πλάκες, κάτω από τις οποίες ήταν τα καλάθια με τον αλεσμένο πολτό, τοποθετημένα πάνω στις βάσεις συμπίεσης.

 
Το λάδι έρεε μέσα στις αύλακες και συλλεγόταν σε πήλινο ή λίθινο αγγείο, που ήταν τοποθετημένο κάτω από την προχοή της βάσης συμπίεσης. Ο διπλός λίθινος ληνός από το Μουσείο Βρανά θεωρούμε ότι αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα εφευρετικής λύσης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας για την παραγωγή ελαιολάδου σε μεγάλες ποσότητες παραγωγής και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ιδιοκτησία πιθανώς μιας επιφανούς οικογένειας που ζούσε στο χωριό πλακάδος της Γέρας.

Είναι ο μοναδικός διπλός ληνός που έχει βρεθεί στη Λέσβο. Συνδέει, δε, την ελαιοπαραγωγή της Λέσβου στην αρχαιότητα και με την καλλιέργεια της ελιάς που σήμερα αποτελεί το βασικότερο, αυτόχθονο και παραγωγικό προϊόν της αιολικής γης. Η ελαιόφυτη Λέσβος φαίνεται ότι κατείχε αναμφίβολα σημαντική θέση στην πρωτογενή γεωργική και οικονομική δραστηριότητα του αιγαιακού χώρου κατά την αρχαιότητα, καθώς οι φιλολογικές πηγές μαρτυρούν τη σημασία της ελιάς ως αναπόσπαστο στοιχείο του βιοτικού επιπέδου των Λεσβίων κατά τους ιστορικούς χρόνους».