Skip to main content

Παραγωγική Διαδικασία

Συγκομιδή ελαιοκάρπου

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου ξεκινάει από τον Οκτώβριο μήνα, όταν οι ελιές είναι πράσινες και συνεχίζεται μέχρι το μεταχρωματισμός τους σε μελανοιώδες χρώμα. Η Συγκομιδή τα τελευταία χρόνια γίνεται με φορητά  παλμικά ελαιοραβδιστικά, τροφοδοτούμενα από επαναφορτιζόμενη ηλεκτρική μπαταρία. Τα μηχανήματα αυτά αυξάνουν την παραγωγικότητα, μειώνουν το κόστος παραγωγής και βελτιώνουν την βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας. Επίσης προκαλούν μικρότερες ζημιές στους καρπούς και τους κλαδίσκους, ενώ ρίχνουν πολύ μικρό ποσοστό φύλλων σε σχέση με τα ξύλινα ραβδιά. Την ώρα του ραβδισμού στο έδαφος τοποθετούνται ελαιόδιχτυα ή πλαστικά πανιά εντός των οποίων πίπτουν και εν συνεχεία συλλέγονται οι καρποί. 

Μεταφορά ελαιοκάρπου

Οι παραγωγοί μεταφέρουν καθημερινά τον ελαιόκαρπο που έχουν συγκομίσει στο ελαιοτριβείο, είτε σε γιούτινα σακιά είτε σε πλαστικά τελάρα ώστε να αερίζονται για να μην έχουμε αλλοίωση του ελαιοκάρπου και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου. Εκεί γίνεται επιλογή του ελαιοκάρπου σε κατηγορίες και εν συνεχεία την ίδια μέρα γίνεται η ελαιοποίηση .

Τροφοδοσία και αποφύλλωση

Στο στάδιο αυτό ο ελαιόκαρπος τοποθετείται στη λεκάνη τροφοδοσίας και μετά με ειδική μεταφορική ταινία οδηγείται  στο αποφυλλωτήριο, όπου γίνεται η απομάκρυνση των φύλλων και κλαδιών, τα οποία  συλλέγονται σε ειδικό χώρο εκτός του ελαιοτριβείου.

Πλύσιμο και ζύγισμα

Αμέσως μετά γίνεται το πλύσιμο του ελαιοκάρπου με καθαρό νερό συνεχούς ροής για τον πλήρη καθαρισμό του από ξένες ύλες ( χώμα, σκόνη).

Μετά το πλυντήριο οι ελιές διέρχονται από περιστρεφόμενο  ιμάντα,  όπου γίνεται η αυτόματη ζύγιση του ελαιοκάρπου και εκδίδεται ζυγολόγιο.

Τεμαχισμός – άλεση

Μετά το ζύγισμα οι ελιές με περιστρεφόμενο κοχλία μεταφέρονται στον σπαστήρα, όπου τεμαχίζονται τα φυτικά κύτταρα, ελευθερώνονται οι σταγόνες ελαιολάδου  και δημιουργείται η ελαιοζύμη. Η άλεση του ελαιοκάρπου πραγματοποιείται σε χαμηλές  στροφές (1400/sec), διότι οι υψηλές στροφές αυξάνουν την θερμοκρασία της ελαιοζύμης και συντελούν στο σχηματισμό γαλακτωμάτων. Η άλεση του ελαιοκάρπου αποτελεί το πρώτο κύριο στάδιο επεξεργασίας του ελαιοκάρπου για την παραγωγή ποιοτικού και αρωματικού ελαιολάδου. 

Μάλαξη  ελαιοζύμης

Η παραγόμενη ελαιοζύμη μεταφέρεται στους μαλακτήρες ( ανοξείδωτες λεκάνες με διπλά τοιχώματα και περιστρεφόμενα πτερύγια ) όπου γίνεται η ανάδευση της ελαιοζύμης , ώστε τα μικρά ελαιοσταγονίδια που προέκυψαν από το σπάσιμο των κυττάρων του ελαιοκάρπου να συνενωθούν σε μεγαλύτερες σταγόνες ελαιολάδου. Ο χρόνος μάλαξης δεν υπερβαίνει τα 40 min και η θερμοκρασία της ελαιοζύμης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 27 βαθμούς κελσίου, («Εξαγωγή εν ψυχρώ»), διότι καταστρέφονται τα αρώματα του ελαιολάδου. Ο κάθε μαλακτήρας είναι εφοδιασμένος με θερμοστάτη αυτόματης λειτουργίας, για την ρύθμιση της θερμοκρασίας της ελαιοζύμης του κάθε μαλακτήρα στα επιθυμητά επίπεδα. 

Φυγοκέντρηση

Μετά τη μάλαξη της ελαιοζύμης, αυτή μεταφέρεται στο ειδικό Διφασικό Ντεκάντερ FLOTTWEG – Ζ5Ε του ελαιοτριβείου μας, όπου γίνεται ο διαχωρισμός του ελαιολάδου σε δυο φάσεις λάδι-πυρήνας, χωρίς την προσθήκη νερού. Διαθέτει IMPELLER (κινητό διάφραγμα), επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη απόδοση λαδιού ανεξαρτήτου ποικιλίας ελιάς. 

Τα πλεονέκτημα του είναι ότι το παραγόμενο ελαιόλαδο περιέχει περισσότερες φαινολικές ουσίες και για το λόγο αυτό είναι πιο ανθεκτικό στην οξείδωση, ενώ διατηρεί όλα τα συστατικά του εξασφαλίζοντας έτσι τις ευεργετικές ιδιότητες του λαδιού.

Διαχωρισμός ελαιολάδου

Μετά το Ντεκάντερ το ελαιόλαδο διέρχεται από δύο  τελευταίας γενεάς διαχωριστήρες   Alfa Laval – UVPX510 ,  όπου γίνεται ο τελικός διαχωρισμός του ελαιολάδου από εναπομείναντα  φυτικά υγρά. Το μυστικό στο στάδιο αυτό είναι ότι το νερό που προστίθεται δεν πρέπει να ξεπερνά του 27 βαθμούς Κελσίου για  να μην καταστρέφονται τα αρωματικά συστατικά του ελαιολάδου. Μετά τον διαχωρισμό του ελαιολάδου, γίνεται η μέτρηση της οξύτητας του και μπορούμε να δοκιμάσουμε την φρουτώδη γεύση και το άρωμα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «IERA GOLD» .

Αποθήκευση ελαιολάδου

Μετά την παραλαβή του καθαρού πλέον ελαιολάδου, αυτό  οδηγείται μέσω ανοξείδωτων σωληνώσεων, για αποθήκευση, στις ανοξείδωτες δεξαμενές του ελαιοτριβείου μας, με βάση την οξύτητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Στο χώρο αποθήκευσης η θερμοκρασία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, και σε κάθε δεξαμενή ελαιολάδου παρέχεται  αέριο άζωτο, παραγόμενο από την γεννήτρια αζώτου που διαθέτει το ελαιοτριβείο μας, ώστε να μην έρχεται σε επαφή το ελαιόλαδο με το οξυγόνο, για την αποφυγή οξειδώσεων. Σκοπός είναι το ελαιόλαδο μας να βρίσκεται σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης, ώστε  να διατηρείται η ποιότητα του και να παρατείνεται η διάρκεια ζωής του.